Væglamper til frontspids

Lige som tidligere blogindlæg, så kan det være lidt svært at bedømme, hvilken størrelse lamper du skal bruge på din ejendom med frontspids. Hvis du, i første omgang, har sendt mig billeder af dit stuehus, så tager vi sammen først og fremmest udgangspunkt i:

  • Målet fra jord til tagrende på siderne af frontspidsen, for at fornemme stuehusets størrelse.
  • Dernæst ser vi på hoveddørens og vinduernes størrelse.
  • Er der smalle vinduer på hver side af hoveddøren? De smalle vinduer, kan nogle gange være en udfordring, da lampernes størrelse derved ikke altid vil matche stuehusets størrelse. Dette er faktisk mit opråb til arkitekterne, når og hvis du får tegnet din nye ejendom. Jeg ser alt for tit de smalle vinduer på hver side af hoveddøren, og på den måde, er der ikke taget hensyn til pladsen til lamperne. Håber ikke jeg træder nogen over tæerne, men bare gør’ venligt opmærksom på problematikken, så alle betragtninger og lampernes placering tages med.
  • Er der ornamentik eller brede gerichter rundt om hoveddøren, hvor lamperne evt. skal sidde på? Eller er der plads, så lamperne bedre kan sidde udenfor ornamentikken eller gerichterne?
  • Er der stor (bred) trappe, så lampernes beslag sagtens kan være dybe og følge med ud over trappen?
  • Er der få trappetrin, så lampernes beslag skal sidde tættere på huset?
  • Hvor høj er soklen på ejendommen?
  • Er der nok plads over hoveddøren til en evt. hængende lampe? Vi ser tit på gamle ejendomme, at lampen hænger over døren, og her er det desværre også tit, at lampen ikke syner stor nok i forhold til stuehusets størrelse. Nogle holder fast i traditionen om, at lampen altid har siddet lige dér, og det skal den blive ved med, og andre vælger at lave to nye eludtag på hver side af døren, så lamperne netop kan få den helt rigtige størrelse*. Tit er det den bedst løsning, men ikke altid en mulig løsning.
  • Hvor meget wauw-effekt skal lamperne udtrykke?
  • Er du mere til det nedtonede look?

Jeg håber du kan se, at der faktisk er rigtig mange ting, vi skal tage højde for, når din ejendom har frontspids? Selvfølgelig også din stil, som du helt sikkert allerede har læst om her i tidligere blogindlæg.

Meningen med dette blogindlæg er grundlæggende, at lamper på et stuehus med frontspids, næsten altid skal være nummeret større, end hvis der ikke var frontspids. Derfor er min rettesnor og vejledning om lampestørrelser ved hvert enkelt væglampe (under produkter), ikke helt til at regne 100 % med, når der nu er frontspids på din ejendom.

Jeg viser dig herunder en masse stemningsbilleder med ejendomme med frontspidser, og linker til hver lampe på webshoppen, og skriver også ovenover billedet, hvor høj lampen er, så du har en umiddelbar rettesnor på størrelserne.

Du ser her væglamper på en klassisk landejendom. Den valgte kobberlampe med sortlakeret top er 83 cm høj. Ville du ønske ekstra wauw-effekt, så kunne lampen godt være nummeret større. Den valgte lampestørrelse er også super fin. Nummeret større: Kobberlampe XL med sortlakeret top er 110 cm høj.

Du ser her væglamper på vores egen klassiske landejendom, hvor kobberlampen er 115 cm høje.

Som her er det altid et must at se ejendommen på afstand med lamperne, inden det endelige valg. Det vil jeg altid sige til dig, så du ser både hus og lamper på afstand. Ser du kun lampen tæt på, er det svært at bebømme, for lampen kan se for stor ud.

Ser du kun lampen tæt på, er det svært at bedømme, for så kan lampen se for stor ud, som billedet herunder (billedet er fra før Grønhøjgård blev malet hvid). Altid se lampen på afstand. Kobberlamperne ser store ud her, tæt på, ikke?

Du ser her væglamper på en klassisk mindre landejendom, men hvor der bevidst er givet max gas på wauw-effekten. Bronze- og kobberlampen er 92 cm høj.

Du ser her væglamper på en nybygget ejendom, hvor der også er max wauw-effekt. Kobberlampen med sortlakeret top er 105 cm høj.

Du ser her væglamper på en klassisk villa, hvor kobberlampen er 83 cm høj.

Du ser her en klassisk landejendom, hvor kobberlampen er 85 cm høj. Pladsen imellem vinduerne er lidt trang, så derfor valg af denne størrelse. Kobberlampen kunne dog stadig sagtens have været nummeret større, på 92 cm høj.

Du ser her en klassisk landejendom, hvor kobberlampen (med sortlakeret top) er 85 cm høj.

Du ser her en klassisk landejendom, hvor kobberlampen er 85 cm høj.

Du ser her væglamper på en nybygget klassisk landejendom, hvor den sekskantede lampe er 86 cm høj. Lampehovederne kunne dog godt have tålt et nummer større (hvis du er til wauw-effekt), også selvom der er de smalle vinduer på hver side – for ser du bort fra julekransene, så kunne lampehovedet godt have sneget sig 15 cm op og have fået ‘fat’ i frontspidsen, hvis du forstår? Valget på lampestørrelsen er en smagssag, og med denne her størrelse er det hyggeligt og nostalgisk, uden at være prangende. Det er forskellen på hyggeligt og prangende.

Du ser her væglamper på en nybygget klassisk landejendom, hvor kobberlampen er en sammensæt-selv-lampe og er 117 cm høj.

Ejendommen set på afstand.

Du ser her væglamper på en nybygget klassisk palævilla/landejendom, hvor kobberlampen er 100 cm høj.

Du ser her væglamper på en nybygget klassisk landejendom, hvor bronze- og kobberlampen er 100 cm høj.

Du ser her væglamper på en klassisk villa, hvor kobberlampen er 100 cm høj.

Du ser her væglamper på en nybygget klassisk palævilla med frontspids, hvor den sekskantede lampe er 110 cm høj.

Du ser her væglamper på en nybygget klassisk villa med frontspids, hvor den firkantede lampe er 82 cm høj.

Du ser her væglamper på en nybygget klassisk patriciervilla, hvor kobberlampen med sortlakeret top er 74 cm høj

Du ser her væglamper på en halvklassisk/moderne lystejendom (med den mest fantastiske udsigt fra haven over mark, skov og vand), hvor kobberlampen er ca. 65 cm høj. Beslaget er desværre udgået.

Du ser her væglamper på en klassisk landejendom, hvor lampen er en sammensæt-selv-lampe og er ca. 85 cm høj.

Her ser du kobberlamper på den store ekstra brede frontspids, som syner ganske tilforladelige, og som godt kunne have været med lidt mere wauw-effekt – i hvert fald efter min smag – og eftersom det er så klassisk og smuk hovedbygning. Men det er selvfølgelig altid dig, der selv vælger, selvom jeg også kan have en mening. Men fint og klassisk. Kobberlamperne er 85 cm høje.

Her ser du kobberlamper, som giver liebhaverejendommen den rette opmærksomhed. 115 cm høje.

Du ser her væglamper på en nybygget klassisk villa, hvor bronze- og kobberlampen er 86 cm høj.

Jeg kunne personligt snildt have valgt en kobberlamper (som linket på 115 cm) nummeret større her på den smukke liebhaverejendom. Hvad synes du? Kobberlampen her er 85 cm høj.

Det er vel nærmere et lille tårn, end en frontspids, men jeg synes lige du skulle have dette interessante byggeri med også. Kobberlampe med sortlakeret top.

De sekskantede væglamper er 88 cm høje.

Dette er nok en blanding af en frontspids og en kæmpe kvist (fordi der lige som er en opdeling med den fine mursætning) – ikke desto mindre er de fine royale kobberlamper så fine på denne skønne landejendom. Ja, royal – det hedder kobberlampen. 74 cm høj.

Her ser du også en frontspids, men hvor der er 2 døre på hver side, og derfor er der valgt en anden løsning, med en stor sammensæt-selv-lampe, hængende i toppen af spidsen. Lampen er ca. 100 cm høj.

*Her er et klassisk eksempel på, at den hængende lampe over hoveddøren, som er alt for lille i forhold til huset, bliver skiftet ud med 2 meget større på hver side af hoveddøren i gavlen – selvom det ikke er en ejendom med frontspids…ville jeg bare lige vise dig pointen med den alt for lille hængelampe over døren.

Jeg ved ikke helt om denne kan kaldes en frontspids. I hvert fald en meget lille en af slags. Men sjovt, unikt, spændende og interessant valg med de kæmpe store væglamper (100 cm høje) på frontspidsen træværk. Den kan alligevel noget.

Her er det vel nærmere kviste, end frontspidser – samme kobberlamper langs bygningen på 100 cm høje.

Jeg håber du kan bruge stemningsbillederne og danne dig et indtryk af lampestørrelserne? Tak fordi du kiggede med. Jeg vil altid løbende komme flere billeder på alle blogindlæg, hvis der kommer billeder, der burde vises frem til dig, som inspiration.

De bedste hilsner
Vibeke

Efterlad en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *