Lampestørrelser

Hvilke lamper passer til din ejendom?

Hvor højt er dit hus fra jorden til tagrenden, og hvilken lampestørrelse passer til dit hus?

Fra jord til tagrende:

2 meter: Lampestørrelse ca. 45-55 cm i totalhøjde
2,5 meter: Lampestørrelse ca. 55-70 cm i totalhøjde
3-3,5 meter: Lampestørrelse ca. 85 cm i totalhøjde
3,5-4 meter: Lampestørrelse ca. 85-100 cm i totalhøjde
4-5 meter: Lampestørrelse ca. 100-115 cm i totalhøjde
5 meter og derover: Et endnu større beslag (se det i vores showroom) med den største lampe, f.eks. K1 eller K7, ca. 150 cm i totalhøjde

– dette her er ikke en helt præcis vurdering af din bolig, i forhold til lampestørrelser, fordi døre og vinduers størrelser også skal tages med i betragtningen, men det er alligevel ikke ret tit, at de ovenstående mål slår fejl. Man kan holde lampen op på muren og bedømme størrelsen på lampen på meget lang afstand. Lampen bliver mindre og mindre, og huset bliver større og større, for hvert skridt man går tilbage.
Det er til enhver tid muligt at låne modeller med hjem, for at få syn for sagen.

Ved en endegavl og ved en frontspids skal der, som oftest, hænge en større lampe, men igen er det et spørgsmål om vinduer og døres størrelse og placering i øvrigt.

Et trappeparti tager lidt af højden på huset, hvis lampen skal hænge dér, men alligevel skal man se huset på afstand.

Lampen skal ca. hænge på den sidste 2/3 af væggen, men vær opmærksom på, at lampen alligevel ikke hænger for højt – det er desværre en generel fejl, som man ofte ser.

Hængelamper er gode, hvis dit hus har et udhæng, og måske, tillige med, ikke har for meget mur, så kan lampen placeres så meget højere oppe og stadig hænge på væggens sidste 2/3.

Hængelamper er også gode over en dør, men døren skal være meget høj, så lampen også kan have en passende størrelse i forhold til døren, og så du ikke rammer ind i lampen.

Standerlamper, skal generelt nå husets tagrende (ved etplanshus) og gerne lidt til, for at virke, som en ‘rigtig’ standerlampe.
En ‘rigtig’ standerlampe er mindst 3-4 meter høj, og den kigger man op på, og ikke ind på, og slet ikke ned på. Lyskilden sidder mellem 40 og 90 cm længere nede end den reelle størrelse på standerlampen, så det kan nemt, umiddelbart, snyde, hvor lav den i virkeligheden virker, – også i praktisk betydning.

Af mange års erfaring bliver alle meget overraskede over, hvor små standerlamperne ser ud, når de, i en tvivlsituation, låner standerlampen (og øvrige lamper i det hele taget) med hjem for at vurdere størrelsen, sammen med omgivelserne og sammen med huset. Standerlamper (jeg vil nærmere kalde dem bed/havelamper) på ca. 2,5 meter høje er bedst egnet til meget små huse, og til f.eks. sommerhuse, og som lamper, som står i bede eller på forhøjninger og lyser ned på blomsterne, og ned på beplantningen.

Bed/havelamper skal lyse ned på den blomst og den plante, som den står imellem. Hvis bed/havelampen skal lyse i fod/knæhøjde og lyse på f.eks. stenplanter og lavt voksende beplantninger er det fint med lamper, som er under 100 cm, men skal lampen lyse på f.eks. roser og rhododendron skal lamperne være mindst 150-180 cm høje.

Ved alléer, hvor der også står allé træer er det vigtigt at tage træernes højde med i betragtningen af standerstørrelsen. Er det træerne, der skal fremhæves? Er det belysningen, der skal fremhæves? Er det vejen, der skal belyses?
Ved lange alléer er det vigtigt, at vejen ikke kommer til at ligne Kastrup Lufthavns landingsbane, så derfor skal man her tænke på begrænsning, og så hellere, at standerlamperne er så høje, så de har det praktiske formål at belyse vejen, i stedet for at stå, som perler på en snor.

Den bedste måde for os at vurdere og vejlede dig på, er ved at medbringe/maile et billede af dit hus, og fortælle om målene på væggen (fra jord til tagrende), vinduer, døre, totalhøjde, kviste, gavle, frontspidser.

Profilbilleder og brandfilm af Stephanie Louisa Film & Foto