Væglamper på gavl

Når jeg nu skriver endnu et blogindlæg, om hvilke lamper du skal have på en gavl, så er der også her flere ting at tage hensyn til, som jeg synes du burde vide. Normalt synes jeg det er bedst at fokusere på hoveddøren, så lamperne dér får mest opmærksomhed, og har den rette wauw-effekt. Hvis du forestiller dig et standardhus, hvor hoveddøren sidder i midten af huset, og hvor du har sat store lamper op ved hoveddøren med max opmærksomhed (hus uden frontspids), så ville du måske tænke, at når nu gavlen er endnu højere, burde lamperne så ikke være endnu større dér? Men normalt så virker det faktisk ret godt, hvis lamperne på gavlen får samme størrelse, som ved hoveddøren, for derved at nedtone gavllamperne, og fremhæve hoveddørslamperne.
Se evt. også blogindlæg om at nedtone og fremhæve.

Ting du med fordel kan tage stilling til, inden valg af lamper til DIN gavl:

  • Er din gavl, dér hvor bagdøren er, så kan du sikkert godt nedtone dit valg af lamper.
  • Er din gavl, dér hvor hoveddøren er, så kan du godt, give dit valg af lamper en vis størrelse og opmærksomhed.

Jeg vil her vise dig nogle eksempler på gavllamper, både dér, hvor det er ved en bagdør og dér, hvor det er ved en hoveddør.

Her ser du en gavl, hvor hoveddøren er, og hvor lamperne fortæller, at her bydes, der velkommen. Den sekskantede lampe er 81 cm høj.

Her ser du en gavl, hvor hoveddøren er, og hvor lamperne fortæller, at her bydes, der velkommen. Kobberlampen er 100 cm høj.

Her ser du en gavl, hvor hoveddøren er, og hvor den store hængelampe giver ejendommen max gas på wauw-effekten. Kobberlampen var i første omgang en sammensæt-selv-lampe og er 90 cm høj. Nu er den fast på webshoppen, som hængende kobberlampe.

Her ser du en gavl, hvor den store hængelampe giver ejendommen max gas på wauw-effekten. Kobberlampen er en sammensæt-selv-lampe og er ca. 120 cm høj.

Her ser du en gavl, hvor hoveddøren er, og hvor den store hængelampe giver ejendommen max gas på wauw-effekten. Den sekskantede lampe er en sammensæt-selv-lampe og er ca. 120 cm høj.

Foruden den store standerlampe – så ser du også, hvor smukt og anderledes de andre to kobber væglamper er placeret på gavlen – sådan lidt en sydeuropæisk måde at placere lamper på. Det kan jeg personligt rigtig godt lide – specielt fordi der ingen vinduer er i stueplan. Væglamperne er 85 cm høje.

Her ser du en gavl, hvor hoveddøren er, og hvor de runde forkromede væglamper byder gæsterne velkommen. Den er 83 cm høj.

Her ser du en gavl, hvor hoveddøren er, og hvor bronze- og kobberlampen byder gæsterne velkommen. Den er 92 cm høj.

Her ser du en gavl, hvor hoveddøren er, og hvor bronze- og kobberlampen byder gæsterne velkommen. Den er 92 cm høj.

Ligeledes her ser du en gavl, hvor hoveddøren er, og hvor bronze- og kobberlampen byder gæsterne velkommen. Den er 92 cm høj.

På modsatte gavl…

Her ser du en gavl, hvor hoveddøren er, og hvor den lidt mere nedtonede firkantede lampe også byder velkommen, men med 2 lamper på hver side, så ‘løfter’ lamperne hinanden (kunne godt have været nummeret større, men dette her er virkelig også så fint). Den er 70 cm høj.

Her ser du en gavl, hvor bagdøren er, og hvor den hængende bronze- og kobberlampe giver lys over bagdøren. Den er 75 cm høj.

Samme ejendom har fået den samme hængende bronze- og kobberlampe over garageportene.

Og på den samme ejendom ved hoveddøren ses den selvsamme bronze- og kobberlampe, men bare den oprette model, og allerede dér er der en forskel. De hængende er mere nedtonede i udtryk, hvor den oprette er mere ‘opløftet’ med wauw-effekt.

Her ser du en gavl, hvor hoveddøren er, og hvor de store voluminøse lamper giver ejendommen max gas på wauw-effekten. Kobberlampen er 104 cm høj.

Her ser du en gavl i den gamle købmandsgård Oluf I. Jensen’s Gaard i Køge, hvor lamperne udelukkende skal give lys i området og matche alle de andre lamper i området. Kobberlampen er 64 cm høj.

Anden gavl i den gamle købmandsgård Oluf I. Jensen’s Gaard i Køge. Kobberlampen er her 92 cm høj.

Høj gavl på landejendom med kobberlamper, som er 81 cm høje.

Her ser du en gavl, hvor lampen har til hensigt at lyse området og gavlen op. Kobberlampen er 85 cm høj.

Her ser du en gavl, hvor lamperne har til hensigt at lyse området op, og tænde, når bilen skal køres ind i garagen. Den sekskantede lampe er 51 cm høj.

Her ser du en klassisk herregård, hvor også ladebygningens gavl skal have smuk belysning, matchende de herskabelige takkede gavle. Kobberlampen er 115 cm høj.

Her ser du en gavl på et idyllisk landsted, hvor indkørslen skal lyses smukt op. Kobberlampen er 85 cm høj.

Her ser du gavlen på det samme idylliske landsted, hvor udbygningen også skulle lyses op – og så brændet nemt kunne spottes en mørk aften. Kobberlampen er 64 cm høj.

Her ser du en gavl på et idyllisk landsted, hvor området med postkasse og vandslangeholder også skal lyses smukt op. Murlampen er nedtonet, og er 55 cm høj. Ved hoveddøren sidder der samme firkantede lamper, men med beslag, og mere fremhævede.

Her ser du en gavl på et gammelt menighedshus, som er renoveret til en privat bolig. Med garageporten i gavlen er det vel næppe en decideret hoveddør, men ikke desto mindre er det lamperne, der er med til at give gavlen endnu mere karakter. Kobberlampen er 100 cm høj.

Her ser du et lille skønt bindingsværksudhus, hvor gavlen har fået de samme lamper hele vejen rundt om udhuset, også på selve hovedhuset. Pga. træværket i den øverste del af gavlen, så bliver gavlen ligesom delt i to, og den hængende firkantede lampe sidder så fint, som den gør.

Her ser du nedtonede væglamper på den nybyggede kæmpe klassiske villa/landejendom. Kobberlampen er 85 cm høj.

På samme ejendom (som ovenfor) og i indkørslen gives der til gengæld max gas på wauw-effekten. Den store kobberlampe er en sammensæt-selv-lampe, og er ca. 150 cm høj.

Her ser du den sekskantede lampe, som egentlig normalt hedder Lisse XL, men vi kan jo kalde den her Lisse XXL, for den har fået lampehovedet nummer større på, efter kundens ønske, så der var max wauw-effekt på staldbygningernes gavl i Nordsjælland.

Her ser du nogle af de mange gavle med takkede gavle på smukke, romantiske, klassiske, herskabelige og hyggelige Boltinggård Gods ved Ringe på Fyn. På dette her billede er lamperne nedtonet, da det er en avlsbygning/maskinhal.

Her nedenfor har lamperne fået en ‘tand’ mere, og også det romantiske look med de runde kobberlamper, da det er indgangen til deres kæmpe store Kostumeudlejning (utroligt spændende med kostumer fra så mange kendte film igennem tiderne – tjek linket).

Her ser du gavllamper ved indgangen til Skovtårnet. Se også kendte steder. Kobberlampen er 100 cm høj.

Denne kobberlampe er lidt udenfor ‘nummer’, men jeg vil lige vise dig, hvordan jeg i vores gårdsplads, har nedtonet valg af lamper på avlsbygningerne i forhold til ved vores hoveddør. Det var en lampe, som i 2003 ikke fandtes i sortimentet, men som jeg fandt virkelig smuk (og er blevet en bestseller). Den blev ‘selvfølgelig’ opkaldt efter vores gård Grønhøjgård. Du kan også selv sammensætte-selv dine egne lamper.

Her ser du kobberlampen Grønhøjgård på endegavlen, så den matcher alle de samme i gårdspladsen.

Meget høj gavl på privat bolig, med mindre nedtonede sekskantede væglamper.

Her er et klassisk eksempel på, at den hængende lampe over hoveddøren (som er alt for lille i forhold til huset), bliver skiftet ud med 2 meget større på hver side af hoveddøren i gavlen.

Her ser du den store kobberlampe solo på en kæmpe gavl på en udlejningsejendom i Hellerup. Den er 115 cm høj.

Sådan ser samme ejendom ud på modsatte side, med mindre kobberlamper. De er 92 cm høje.

Her ser du den store kobberlampe solo på en gavl, hvor husets hoveddør også er, og hvor lampen er lige rigeligt overdimensioneret. Kunden havde købt lamper før til et andet hus, og var udmærket klar over lampestørrelserne, så det var klart et valg, at der skulle max gas på på husets gavl. Den er 115 cm høj.

På denne landejendom er det de samme væglamper ved hoveddøren, som ved bagdøren, som sidder på gavlen herunder. Der sidder også samme lampestørrelser på havesiden, ved terrassedørene og ved udestuen. Så matcher det hele vejen rundt.

På denne liebhaverejendom er der valg bronzelamper overalt, da det for det første er en kystejendom, og for det andet kundens ønske ikke at skulle vedligeholde lamperne, hverken væglamper her på gavlen, murlamper eller standerlamper. 25 års garanti. Ingen steder er lamperne overdimensioneret, men til gengæld sidder der lamper hele vejen rundt og overalt på bygningen.

En noget anderledes gavl her på Højberg Kirke med de 125 cm høje firkantede lamper – alligevel en gavl.

Her ser du kobberlamper på gavlen af vores svinestald. De er 115 cm høje

Her ser du en mindre kobberlampe på gårdens gavl og terrasse. Og små hyggelige terrasselamper.

Tak fordi du kiggede med. Håber du fik noget ud af min rundvisning på forskellige gavle, avlsbygninger, staldbygninger og udhuse.

De bedste hilsner
Vibeke

Efterlad en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *