Beslag

Har denne historiske viden betydning for dit valg af beslag?

Jeg vil prøve at give dig en lille smule indsigt i de forskellige beslag, inden du vælger det rette beslag til netop din ejendom, og ikke kun ud fra beslagets udseende, men også så du her får historien bag beslagene.

De historiske beslag

For 33 år siden, da vi fandt de smukke klassiske lamper, og startede op med forhandlingen, var alle lamperne og beslagene kopier af originale lamper verden over. Det var kopier af lamper fra gaslampernes tid, som billedet herunder med standerlampen, hvor vægteren hver aften var ude og tænde og slukke gaslamperne, som var vi i forfatteren Charles Dickens tid (1812-1870), med film som Oliver Twist.

Beslagene var også fra samme tid, som standerlampen vist her – og lang tid før elektriciteten. I 1892 åbner det første elværk i København på Kgs. Nytorv. Se her: Elektricitetens historie i Danmark.

De store historiske beslag

De ældste beslag, og meget store beslag, som blev set i bybilledet og på de store herregårde, i gaslampernes tid.

Beslag Amsterdam
Beslag Middelburg
Beslag Goes
Beslag Amsterdam
Beslag Goes
Beslag Goes
Beslag Amsterdam

De mindre historiske beslag

Så fulgte de noget mindre beslag, også fra gaslampernes tid, som blev set i de små gader i bybilledet, på landejendomme og patriciervillaerne (1860-1930).

Beslag Marken
Beslag Hoorn
Beslag Hoorn
Beslag Volendam
Beslag Hoorn
Beslag Durgerdam
Beslag Marken
Beslag Marken
Beslag Hoorn
Beslag Volendam
Beslag Hoorn
Beslag Enkhuizen
Beslag Enkhuizen
Beslag Enkhuizen
Beslag Enkhuizen
Beslag Marken
Beslag Edam
Beslag Edam
Beslag Hoorn
Beslag Marken
Beslag Volendam
Beslag Volendam
Beslag Volendam
Beslag Volendam
Beslag Marken
Beslag Marken
Beslag Marken
Beslag Marken

De voluminøse historiske beslag

Der skulle ikke spares på detaljerne, så her kom der galionsfigur på beslagene, og bagpladen var også med det overdådige, kraftige og voluminøse udtryk. Der skulle ikke herske nogen tvivl om, at dette beslag var lavet for at skulle vise storhed og herskabelighed, og stadig var vi i gaslampernes tid.

Beslag Diana
Beslag Diana
Beslag Charles
Beslag Charles
Beslag Diana
Beslag Charles
Beslag Diana

De enkle og klassiske historiske beslag

Et meget anvendeligt historisk beslag, når udtrykket skal være stilfuldt, klassisk og elegant, og samtidig være enkelt i udtryk med rene linjer, til dig, der gerne vil nedtone dit valg af beslag.
Beslaget er også lige det rette til den klassiske murermestervilla (1940-1950).

Beslag Bergen
Beslag Bergen
Beslag Bergen
Beslag Bergen
Beslag Bergen
Gilleleje L
Beslag Bergen i bronze
Beslag Bergen i bronze
Beslag Bergen
Beslag Bergen

De nyklassiske beslag

De nyklassiske beslag er lettere i udtryk, og alligevel med sving og buer, som hører det klassiske til. Beslagene passer fortrinligt til den nybyggede ejendom, hvor det klassiske udtryk er det gennemgående tema, men hvor den morderne stil forekommer. Der er ikke længere høj sokkel, men derimod terrassedøre til jorden. Det er det jeg kalder det nyklassiske, som bygges i stor stil. Det nyklassiske ses også på ældre ejendomme, som får en totalrenovering. Beslaget ses også rigtig meget på de helt klassiske ejendomme, fordi letheden passer til den øvrige indendørs stil, og de alt for krummeluret og nostalgiske beslag, måske lige er en tand for meget. Men nu har du historien bag, i forhold til udseendet af selve beslaget, så kan du vurdere selv.

Beslag Venlo
Beslag Venlo
Beslag Venlo
Beslag Venlo
Beslag Venlo
Beslag Vaals
Beslag Venlo
Beslag Venlo
Beslag Vaals
Beslag Arnhem
Beslag Vaals
Beslag Vaals
Beslag Venlo

De klassiske historiske maritime beslag

De maritime beslag er set i havnemiljøet helt tilbage i gaslampernes tid. herunder ser du først billeder fra havnekroen Det gamle Toldhuus i Præstø, hvor det maritime udtryk skulle bevares med valg af lamper, men også holdbarheden var vigtig, for saltvandets barske indvirkning, og derfor er lamperne i helstøbt bronze, som gør dem vedligeholdelsesfrie.
Beslaget er klassisk, men har også en anelse enkelthed over sig, som du måske kunne foretrække til din ejendom, uden, at du behøver at tage historien om det maritime look med i dine overvejelser.

Beslag Mainz lille i bronze
Beslag Mainz lille i bronze
Bretagne
Beslag Mainz lille i bronze

Beslag Mainz lille i bronze
Beslag Mainz stor i bronze
Beslag Mainz lille i bronze

Det kraftige beslag med krøller og buer

Det kraftige beslag findes i 2 størrelser, og er kommet til, igennem mine 33 år, og nok derfor så ikke fra gaslampernes tid, uden at kunne sige det 100 %, for de fremstår nemlig meget gedigne og robuste, og kunne såvel godt stamme fra den tid, for de har alt det der skal til med krølle og buer, som hører de nostalgiske tider til. Men helt sikkert klædeligt på den klassiske herskabelige ejendom, stor, som lille.

Beslag Amstel stor
Beslag Amstel lille
Beslag Amstel stor
Beslag Amstel lille
Beslag Amstel stor
Beslag Amstel stor
Beslag Amstel lille

Beslag til ‘fattigmandslampe’

Ikke fordi, at beslagene er billige, for det er de bestemt ikke, for de er enten lavet i bronze eller i støbejern, men beslaget er sat sammen med de lamper, som er med syltetøjsglas, og som man fra gammel tid betegnede som fattigmandslamper, pga. syltetøjsglasset. Lamperne var tit placeret i baggårde oppe over en kælderdør, vaskerum, cykelkælder eller bagdør. De har også tit siddet over murermestervillaens hoveddør. I den forbindelse synes jeg måske nok, at du godt kan tilføre din villa lidt mere, end hvad en ‘fattigmandslampe’ udtrykker. Når en lampe hænger over en dør, er det ikke altid, at lampen er stor nok i forhold til villaens størrelse, og du kan med fordel godt placere lampen på siden af hoveddøren eller 2 lamper på hver side, for at tilføre villaen mere herskabelighed – hvis det altså er din hensigt?

  • Beslagene købes sammen med lampen, som du ser ved hver enkelt lampe under hvert billede
  • Se alle syltetøjsglaslamperne
Savoye i bronze og kobber
Landes i bronze og kobber
Landes staldlampe i bronze og kobber
Landes staldlampe i bronze og kobber
Palazzo gårdlampe i bronze og kobber
Rhone med støbejernsbeslag rusten
Wien staldlampe

Du kan nu med denne historiske viden om de forskellige beslag, vurdere om netop den viden er vigtig for dit valg af beslag i forhold til din ejendoms historie, eller om du udelukkende vil gå efter dét beslag du udseendemæssigt bedst kan lide. Du kan også tage dele af historien med sammen med dét beslag du bedst kan lide.

Held og lykke med valg af beslag.

De bedste hilsner
Vibeke

Efterlad en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *