Et bevidst valg

Jeg viser dig her en masse super fine stemningsbilleder og gode eksempler på, hvordan hængelamper tager sig rigtig godt ud – og som er et bevidst lampevalg


Jeg har tidligere skrevet i et blogindlæg om forskellen på oprette og hængende lamper, og fremhævet fordelene ved de oprette lamper, som giver den ‘stolte’ bygning den ‘stolthed’, som ejendommen nu en gang fortjener.
Og, at min umiddelbare mening med hængelamperne er, at de godt kan se ‘lidt kede ud af det’, hvis du forstår?

Jeg vil i dette blogindlæg vise dig den modsatte overbevisning, og vise dig, hvor godt hængelamperne kan se ud med den rette placering.

Frontspidserne på landejendommen har fået store hængelamper højt oppe på både gårdsidens frontspids, som på havesidens frontspids.

Indgangspartiet og hoveddøren på villaen er i en mindre skala, i forhold til huset og omgivelserne, så derfor faldt valget på en hængelampe, så både beslag og lampehoved kunne blive nummeret større, end den ville have været, hvis lampen skulle have været opret.


Et par eksempler med ekstra store hængelamper over hoveddøren, så lampen er placeret symmetrisk over døren, og fordi der også ovenover indgangspartiet faktisk er den nødvendige plads, så lampen ikke kommer til at se ‘mast’ ud (det skal der tages højde for med lamper over en dør). Det smalle vindue på siden af hoveddøren vil forhindre, at lampen har en vis størrelse med wauw-effekt, som begge huse med så meget ‘stolthed’ fortjener.

 

På huset og husets sidebygninger er der i alle gavle valgt en kæmpe hængelampe med så meget wauw-effekt, som den kan trække. Der er diskret belysning, under udhængene hele vejen rundt, og derfor ville det også blive alt for meget med almindelige væglamper.

De store krukker skulle blive stående, og ville også fylde for meget, hvis lamperne skulle sidde på hver side af hoveddøren, og så er der heller ikke helt den nødvendige plads på siderne, så derfor blev det et bevidst valg at hænge den ekstra store lampe over døren. Læg’ i øvrigt mærke til beslaget inde på muren, som ikke fylder alverden i forhold til den store lampes størrelse. Sådan er der forskellige muligheder med valg af beslag.

Da der ikke er plads på hver side af porten til lamper i en sådan størrelse, så det giver wauw-effekt i gårdspladsen, så faldt det bevidste valg på en kæmpe hængelampe over porten, hvor der også er rigeligt med plads til det store beslag.

De romantiske roser tager med rette al pladsen i hele dørpartiet, så en hængelampe over døren derved er det helt rigtige valg, og roserne bare får lov at fylde.

Her giver det bevidste valg af hængelampen over den buede havedør, som afslutter, som en halvmur, god mening, så lyset ‘trækkes ned’ til døren, og ikke op over muren.

Den idylliske stråtækte bindingsværksejendom kan sagtens bære hængelamper, så de næsten fremstår, som små klokkeblomster, men også fordi det stråtækte tag føles som et tungt tag, men også hyggeligt og nostalgisk.

Her ser du selvfølgelig også hængelamper i den mest romantiske og hyggelige besøgshave, også her med det ‘tunge’ stråtag, og hvor der heller ikke ville være nok plads på væggen til en opret lampe.

Åben have 2021: 13. juni, 27. juni, 25. juli kl. 10-13 ?? @wittendorf_living

Igen en stråtækt ejendom med små hyggelige kobberlamperTraktørstedet Højeruplund på Stevns Klint – ved kirken, som var ved styrte i havet.

En nybygget landejendom med tårn og takkede gavle, som bevidst fik en af de største hængende lamper over hoveddøren på tårnet. Havde lamperne siddet på hver side af hoveddøren, ville de pga. det runde tårn, komme til at sidde skævt og ‘falde lidt ud til siderne’.

En hyggelig gårdhave, hvor den hængende lampe giver ‘hyggestemning’, så belysningen ‘trækkes ned’ i gårdhaven, og ikke ‘væk og op’ derfra. Håber du forstår mine små nuancer og iagttagelser?

På Dragør, hvor alle husene i den gamle bydel er så hyggelige og idylliske, og ved siden af denne ‘berømte’ dør, tager hængelampen sig så fint ud. Døren ses i den gamle danske klassiker: Hurra for de blå husarer.

Ved bagdøren inde i den hyggelig gårdhave er hængelampen her også rigtig fin, og muren er alligevel ikke høj nok til en opret lampe, så derfor er valget her bevidst.

Endnu en stråtækt landejendom, hvor der på sidebygningen også er valgt en hængelampe.

Hyggeligt sted på landet, hvor muren er så lav, så der også skal hængelampe til her.

hængelamper på rad og række passer også her så hyggeligt og stemningsfyldt, hængende på den lange lave mur, som er indkørslen til en hyggelig og idyllisk landejendom.

Det giver rigtig god mening at vælge de 2 hængende kobberlamper her på denne lille ekstra bygning, som er til værksted og opbevaring. Det lille hus er en mindre ‘vigtig’ bygning (jo bestemt vigtig for dens funktion, men det er ikke en ‘stolt’ bygning). Ikke destro minde, så får ‘rummet’ omkring udhuset endnu mere hygge med de hængende lamper. Her er den hyggelig stemning helt klart vigtigere, end det ‘stolte’ udtryk. Et bevidst valg sammen med de hængende blomster.

Håber alle mine eksempler giver dig en god fornemmelse af, hvor de hængende lamper passer perfekt på det pågældende hus, landejendom, halvmur og i en gårdhave, og hvor hængelampen er et bevidst valg af forskellige årsager, som jeg har prøvet at beskrive bedst muligt, ved hvert stemningsbillede?

De bedste hilsner

Vibeke

Klassiske Lamper

Efterlad en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *