Opret eller hængende

Det kan have stor betydning for dit hus, hvor vidt du vælger en opret eller en hængende væglampe

Jeg skriver dette blogindlæg, fordi jeg ser rigtig mange dårlige beslutninger mht. valg af hængende lamper (dvs. lamper, der hænger nedad).

Jeg har rigtig gode eksempler på forskellen derpå, som jeg kunne vise, og så det kunne ses, hvordan en hængende lampe kan trække et ellers stolt hus ned, men jeg har desværre ikke egne billeder fra egne kunder.

Det er meget vigtigt for mig i min rådgivning at give dig den bedste forståelse for vigtigheden i det rette lampevalg, så du fornemmer og ser, hvor meget en hængende lampe kan trække et ‘stolt’ hus ned. Lampen kan nærmest komme til at virke en smule ’ked af det’, som om den ‘hænger med næbet’, så huset ikke får det rette ’løft’, som huset burde og som det fortjener.

Derfor er det vigtigt, at vi starter med at se på husets udstråling, inden du bestemmer dig for enten en hængende eller en opret lampe.

Der kan dog sagtens være både hængende og oprette lamper på samme hus.

Der er tilfælde af eksisterende eludtag på gamle huse, som det praktisk er umuligt at lave om på, og der må vi så gå på kompromis med lampevalget.

I mange tilfælde ser vi også eksisterende hængelamper over et dørparti, og for at bevare det oprindelige udtryk, så vælges der hængelampe over døren, hvis lampen trænger til udskiftning. Men igen skal vi være opmærksom på, at en opret lampe ved siden af døren, måske kunne give huset en ny udstråling, og et nyt ‘løft’, og erstatte hængelampen over døren, og derved også få den rigtige størrelse, som måske klæder huset endnu bedre. Bare en tanke…

Det er ikke alle oprindelige beslutninger, fra tidernes morgen, som nødvendigvis er den allerbedste, selvom vi ofte gerne vil bevare, hvad ejendommen nu en gang er født med af finurligheder. Vi må godt ændre på ting, hvis det er til husets fordel.

En lampe over en dør har tit heller ikke den helt rigtige størrelse i forhold til husets størrelse, fordi vi jo gerne skulle kunne komme igennem døren, uden at ramme ind i lampen. Så lampen kan godt være lidt for lille, dimensionsmæssigt.

En hængende lampe kan dog også sagtens give huset en positiv og hyggelig stemning, specielt på mindre og hyggelige huse. Det har jeg til gengæld mange gode eksempler på.

På et lille stråtækt ‘tungt’ hus vil en hængelampe være at foretrække, dels fordi der tit ikke er nok mur til en opret lampe, hvor en hængelampe vil sidde meget bedre tæt på stråtaget eller tagrenden. Den hængende lampes udstråling vil i dette tilfælde mere ligne en sød lille klokkeblomst, set med mine blomsterøjne.

– Håber det giver mening?

Stolte huse skal have stolte oprette lamper, som ’løfter’ huset, og ikke lamper, som fremstår ‘kede af det’.

– Håber også det giver mening?

Hvert eneste hus, hver eneste ejendom har sit eget særpræg. Huset kan være:

  • stolt
  • storslået
  • prægtigt
  • kompakt
  • hyggeligt

– Jeg vurderer gerne husets udstråling, sammen med dig selvfølgelig, i forhold til det rette lampevalg.

Jeg ved jeg er lidt af en lampe-nørd, og ser forskellene med mikroskopiske øjne, men vurder’ selv mine mange års iagttagelser på ovenstående skriv.

De bedste hilsner

Vibeke

Eksempler, hvor der skulle tages højde for eludtag:

Efterlad en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *